Manipularea: mecanisme și antidot
Manipularea si Comportamentul pasiv-agresiv sunt moduri in care oamenii incearcă sa-I controleze pe ceilalți pentru a-și atinge propriile obiective. Ambele au, de obicei două componente, transmise în același timp: un mesaj verbal aparent rațional, suprapus peste un mesaj non-verbal (expresie, ton, postură), care exprima o traire diferită și incongruentă cu mesajul verbal.
Daca ești atent, vei observa că de cele mai multe ori, răspunzi la non-verbal, la emoția pe care o simți și te comporți în consecință. Nu-ti place, nu vrei, dar faci ce vrea manipulatorul.
Și așa ajungi în conflict cu tine insuți!
Cele mai frecvente trairi implicate/manipulate sunt
- Vinovația– manipulatorul te face sa te simti vinovat pentru ceva sau chiar pentru felul in care se simte el- ca sa actionezi asa cum vrea el. Pentru ce te simti vinovat? Uneori aici sunt implicate valori pe care le-ai mostenit din familia de baza, sau promovate de cultura sau religie (“Sa nu fii rau”, “sa-ti pese”, “sa intorci si obrazul celalat”, “sa te sacrifici”)
- Gaslighting (“iti arunca praf in ochi”), te face sa te indoiesti de propriile perceptii sau chiar de “normalitatea” ta. De tipul “nu e adevarat ce vezi tu, e adevarat ce-ti spun eu!”
- Teama de respingere sau abandon si felul cum te simti cand nu te baga in seama. Daca ai in experienta ta trecuta suferinte provocate de pedepse gen “nu mai vorbesc cu tine”, “pleaca, sa nu te vad”, si le-ai simtit dureros, ca pe o anihilare a existentei tale, vei fi foarte vulnerabil la acest gen de manipulare. Vei face orice ca sa nu mai simti asta in relatie cu manipulatorul, mai ales daca e o relatie semnificativa. Si apoi vei fi furios pe tine pentru ca ai acceptat sa faci ceva ce nu doreai de fapt!
- Dorința de a fi inclus sau important– te copleseste cu atentie si lingusiri, si nu vei sa-l dezamagesti. Asta functioneaza perfect in situatiile in care te bucuri pentru ceea ce primesti, si apoi te simti obligat sa fii “recunoscator”, facand ceea ce ti se cere. Din nou vei fi furios pentru ca “n-am vrut, dar nu am putut refuza”
Ce sa faci cand ai parte de asta:
Învață să recunoști jocul și să refuzi participarea la el!. Încurajează comunicarea directă și pune întrebări de clarificare („Încerci cumva să mă faci să mă simt vinovat?” sau „Vrei să-mi cer sa fac asta pentru tine?” sau „Ce dorești de fapt?”)
Rămâi rațional, calm și detașat, pentru că manipularea are nevoie de emoții ca să-și atingă scopul . Răspunde la ce ai auzit, la fapte concrete, nu la emoția transmisă de non-verbal (de ex: la „offf, iar trebuie sa fac totul singur/a!!!”, poti spune: „ai prea multe de facut? Ai nevoie de ajutor?” si daca jocul merge in continuare cu un raspuns „Nu trebuie sa faci nimic, ma descurc” spus pe un ton care sa te oblige cumva sa te implici sa poti spune „Bine, iti respect aceasta dorință”)
Ai încredere în instinctele și intuițiile tale: daca ceva pare în neregulă în relația repectivă, poate chiar e ceva în neregulă acolo.
Ai curajul sa-ți setezi și să îți susții limite personale foarte ferme, indiferent de părerea manipulatorului despre aceste limite
Fii pregătit oricând să te distanțezi de persoana sau chiar să părăsesti relația daca limitele personale îți sunt încălcate. Asta pare cel mai greu lucru de făcut, pentru că…(știi tu toate motivele tale!).
Și totuși… tu decizi dacă relația în care se întamplă asta e mai importantă decât liniștea și starea ta de bine! Succes!
- +40 721 328 726
- oana.bodor@gmail.com
- Calea București nr.54
- Doar pe bază de programări!
© 2024 Positive Living | by SLN-DIGITAL