Omul Nou

quinn-zorba_opt1-copy-702x330Cînd vorbin despre dezvoltare, atât personală, cât și colectivă, evoluția înseamnă transcederea dualității și unificarea contrariilor. Iată un mesaj concludent în acest sens:
Mesajul meu e simplu. Mesajul meu este Omul Nou. Vechiul concept despre om a fost fie materialist fie spiritualist, moral sau imoral, păcătos sau sfânt. Întregul trecut al omenirii a fost bazat pe divizare şi împărţire. A creat o umanitate schizofrenică. Întregul trecut al omenirii a fost bolnav, nesănătos, nebun. În trei mii de ani, s-au luptat cinci mii de războaie, o nebunie, este de necrezut. Stupid, ne-inteligent, inuman. Odată ce împarţi omul în două, creezi nefericirea iadului pentru el. Nu va fi niciodată sănătos, niciodată întreg, mereu cealaltă jumătate negată a lui va caută să se răzbune. Va continuă să găsească mijloace şi modalităţi de a depăşi partea pe care ţi-ai impus-o. Tu vei deveni un câmp de bătălie, un război civil ambulant. Aşa arăta omul trecutului.
În trecut nu am fost în stare să creem fiinţe umane, ci umanoizi. Un umanoid este ceva care arată că o fiinţă umană, dar este schilod, paralizat. Nu a avut permisiunea să înflorească în totalitatea sa. El este o jumătate, şi pentru că este o jumătate, cealaltă jumătate din el este în suferinţă, angoasă şi tensiune; el nu poate sărbători. Numai omul întreg poate sărbători cu adevărat, pentru că sărbătoarea este atributul unei fiinţe întregi
Numai un copac ce a trăit din plin va înflori. Omul nu a înflorit încă.
Trecutul a fost foarte întunecat şi nesănătos. A fost o noapte adâncă şi întunecată a sufletului. Şi pentru că trecutul a fost atât de represiv, fireşte că a devenit agresiv. Dacă ceva natural este reprimat, omul devine agresiv, îşi pierde toate calităţile sensibile. Aşa a fost mereu până acum. Dar am ajuns la un punct în care vechiul trebuie aruncat şi Noul trebuie pus în drepturile sale fireşti.
Noul Om nu va fi “sau/sau” ci “ambele” sau “şi/şi” Noul om va fi pământean şi divin, lumesc şi ne-lumesc în acelaşi timp. Noul om îşi va acceptă totalitatea şi va trăi fără diviziuni interioare, el nu va avea sufletul împărţit. Divinitatea din el nu va fi împotriva diavolului, moralitatea să nu va fi împotriva imoralităţii, el nu va cunoaşte opoziţii. El va transcede dualitatea. Odată cu Noul Om va veni şi o Nouă Lume, pentru că Noul Om va percepe lumea într-un mod calitativ diferit, şi va trăi o viaţă total diferită de cea pe care a trăit-o până atunci. Noul om va fi un poet, un mistic şi un om de ştiinţă în acelaşi timp. Nu va fi nevoit să aleagă pentru că el însuşi este în afară oricărei alegeri.
Asta este ceea ce vreau să va învăţ: Homo Novus, Omul Nou, nu un umanoid cum a fost până acum. Umanoidul nu este un fenomen natural. Umanoidul este creat de societate-de preoţi, de politicieni, de pedagogi, este creat, fabricat. Fiecare copil vine în lume că o fiinţă umană: total, întreg, viu, fără nici o divizare. Imediat, societatea începe să îl sufoce, să-l îngrădească, să-l fragmenteze, spunându-i ce să facă şi ce să nu facă, ce să fie şi ce să nu fie. Întregimea să este pierdută curând. Începe să se simtă vinovat în legătură cu întreagă să fiinţă, neagă tot ce este natural, şi în această negare devine lipsit de creativitate. Aşa, el este numai un fragment, iar un fragment nu poate dansa, un fragment nu poate cânta, şi un fragment se gândeşte numai la moarte, pentru că nu ştie ce este viaţă de fapt. Umanoidul nu are dorinţe proprii;alţii au dorinţe pentru el: părinţii, profesorii, învăţătorii, preoţii, liderii, iar el a preluat toate aceste dorinţe care nu erau ale lui. Ei doresc, ei ordonă, el pur şi simplu se supune. Umanoidul este un sclav.
Eu va învăţ libertatea. Noul Om trebuie să distrugă toate aceste legături şi să iasă din propria-i închisoare: gata cu sclavia! Omul trebuie să devină un individ.El trebuie să devină rebel… Din când în când, anumiţi oameni s-au eliberat de tirania trecutului, dar rar s-a întâmplat asta- un Iisus, un Buddha, când şi când… Ei au fost excepţii, dar nici chiar ei nu au putut trăit în totalitate viata lor. Au încercat, dar întreagă societate a fost împotriva lor.
Concepţia mea despre omul nou este că el va fi Zorba Grecul şi va fi de asemenea şi Gautham Buddha: noul om va fi un fel de Zorba-Buddha. Senzual şi spiritual, complet fizic, în corp şi simţuri, bucurându-se de corpul sau fizic şi de toate pe care corpul fizic le face posibile, dar în acelaşi timp va trăi într-o stare conştientă deosebită. Vestul a suferit de prea multă ştiinţă; Estul de prea multă religie. Acum avem nevoie de o Umanitate în care religia şi ştiinţă sunt împreună aspecte particulare ale Omului Nou, iar arta va fi puntea dintre ele. De aceea spun că noul om va fi un mistic, un poet şi un om de ştiinţă deopotrivă.
Osho
(extras din seria de discursuri:“Zorba The Buddha”)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here