miercuri, februarie 24, 2021

Pentru inscrieri la urmatorul grup de formare în Psihoterapie Pozitivă Brașov, te rog sa completezi formularul de mai jos. Te asigur ca datele tale vor fi tratate cu maxim de confidențialitate și vor fi folosite numai în scopul formării tale!

Înscrieri aici:

 

 

 

Întrebări frecvente

Și eu sunt om, și am problemele mele. Cum să fiu de ajutor altora ca psihoterapeut când le am și eu pe ale mele?

În timpul formării în psihoterapie se insistă foarte mult pe autocunoaștere. De asta formarea durează atât de mult pentru ca viitorii psihoterapeuți să aibă timp să lucreze cu ei înșiși mai întâi, și să-și însușeasca metodele de lucru. În cazuri speciale, formatorul poate recomanda și psihoterapie individuală (dacă problemele personale nu se rezolvă în timpul formării). A fi psihoterapeut nu înseamnă să fii perfect, sau sa ai o viață perfectă, ci să-ți cunoști problemele și să nu le lași să influențeze procesul terapeutic.

Dacă nu am absolvit cursurile unei facultăți de psihologie , pot participa la această formare?
Orice facultate ai absolvit, poți participa la formare în scopul autocunoașterii și dezvoltării personale, fără a putea obține vreo diplomă sau atestat și fără dreptul de a practica meseria de psihoterapeut conform normelor Colegiului Psihologilor. Va fi deci, o formare făcută doar în scop personal, fără posibilitatea de a lucra legal în domeniu.

Potrivit prevederilor HG nr. 788/2005, avand în vedere practica internațională în domeniul psihoterapiei, absolvenţii facultăţilor de medicină (medici psihiatri), asistenţă socială, filozofie, pedagogie (incluzând psihopedagogia) şi teologie isi pot atesta competenţa profesională în specialitatea psihoterapie (într-o anumită metodă psihoterapeutică, avizată de catre CPR), în condiţiile completării studiilor universitare cu un pachet de discipline universitare de specialitate, aprobate de către Comitetul director al CPR (vezi link-ul catre website-ul Copsi)

Dacă sunt psiholog și intru în formarea asta cu scopul de a lucra pe viitor ca psihoterapeut, mai sunt și alte costuri, în afară de costul seminariilor de formare?

După terminarea cursului de bază (200 de ore de formare), se dă un examen și se obține un certificat de absolvire a cursului de bază (Basic Consultant Certificate) pentru emiterea caruia se vor plăti la WAPP-Wiesbaden 75 euro. Acest certificat nu este recunoscut de Colegiul Psihologilor din România, dar este o condiție de bază pentru înscrierea la cursurile avansate. La absolvirea cursurilor avansate, se va da un nou examen și se va obtine Certificatul de psihoterapeut pozitivist (Certified Positive Psychotherapist), tot de la WAPP-Wiesbaden (cost 200 euro), pe baza căruia se va primi și atestarea de la Asociația Română de Psihoterapie Pozitivă și de la Colegiul Psihologilor.

Dacă am deja un cabinet individual de psihologie atestat într-o altă specialitate, pot deconta costul formării?

Da, vei primi factură și chitanță, iar cheltuielile de formare profesională continuă sunt deductibile.

Dacă am vreo problemă personală, pot lipsi de la seminariile de formare?

Datele seminariilor se vor stabili în grupul de formare de la inceputul anului calendaristic, pe tot anul următor. În situații excepționale, poți lipsi, dar nu mai mult de 3 seminarii în întreaga formare. Deci va trebui să tratezi formarea cu seriozitate, pentru că, la a 4-a absență, considerăm că nu mai faci parte din acel grup, si dacă insiști, poți incepe din nou formarea, într-un alt grup (adică pierzi orele deja făcute, și ar fi păcat!)