De ce să alegi Psihoterapia Pozitivă?

Psihoterapia pozitivă în atenția viitorilor psihoterapeuți 

Înscrieri -click aici 

Poate că motivul pentru care ai ales să urmezi chemarea psihologiei a fost visul de a deveni psihoterapeut, și/sau dorința de te cunoaște mai bine pe tine însuți ca să-i poți înțelege și pe ceilalți. Dar, odată ce ai terminat facultatea (cu o oarecare dezamăgire, firește, pentru că acolo nu ai găsit decât bazele teoretic-științifice, și nimic din ce ai fi sperat să afli), constați că sunt mai multe școli de formare în psihoterapie. Fiecare cu metodele ei. Și criteriile după care ești tentat să alegi, sunt de obicei proximitatea (cât e de aproape de zona în care te afli), prețul, și durata. NU întotdeauna aceste criterii sunt de ajuns pentru ca la final, să poți fi mulțumit pe deplin de alegerea făcută.

Pot spune, atât din experiența mea cât și din a altora, că dacă o metodă psihoterapeutică nu te reprezintă ca persoană, dacă nu rezonezi cu ea, teoriile și tehnicile ei (chiar și aplicate ca la carte), vor părea inautentice și lipsite de substanță. Toate studiile făcute până acum, arată că relația (alianța) terapeutică este cea care contează cel mai mult în procesul terapeutic. Și dacă terapeutul nu se potrivește cu metoda aleasă, nu va fi pe deplin el însuși în relația terapeutică, ce să mai vorbim despre pacientul/clientul din fața ta??.. De aceea, metoda în care te formezi trebuie aleasă cu grijă și discernământ.

Este Psihoterapia Pozitivă o metodă potrivită pentru tine?(informații suplimentare ca să poți decide):
  • Psihoterapia pozitivă (după Peseschkian, din 1977) NU este acelasi lucru cu “Psihologia pozitivă” a lui Seligman,Rashid&Parks apărută in 2006, deși au în comun termenul de “pozitiv”!

– Fondatorul metodei, profesorul german de origine iraniană Nossrat Pesseschian a fost primul psihoterapeut care a operaționalizat folosirea metaforelor (poveștilor, proverbelor și înțelepciunii populare) prin descrierea semnificațiilor și a funcțiilor pe care acestea le au.

– Folosește o terminologie simplă și accesibilă întelegerii comune a majorității oamenilor.

– Introduce și folosește conceptul de “capacități” în psihoterapia psihodinamică și face din acest concept un element central al muncii psihoterapeutice.

– Descrie un model al celor 4 dimensiuni ale vieții umane: Corporalitate/Sănătate, Activitate/Muncă/Realizări, Contact/Relații și Sens/Viitor, luând astfel în calcul și dimensiunea existențială și spirituală a existenței umane.

– Are o abordare transculturală – concept fundamental al Psihoterapiei Pozitive, acesta fiind în zilele noastre, un atribut al procesului de globalizare care afectează implicit și psihoterapia în general.

– Folosește interpretarea pozitivă ca o descoperire a funcțiilor și semnificațiilor unui simptom și re-interpretarea limbajului corporal, pentru a-l înțelege ca un aliat în procesul de vindecare.

– Este o metodă umanistă, psihodinamică și integrativă, cu un sistem terapeutic coeziv și integrat, ce poate fi folosită atât în terapiile scurte, cât și în alte domenii cum ar fi educație, prevenție, training, management, consiliere și dezvoltare personală.

– Formarea in psihoterapie pozitivă este una de lungă durată (4 ani+1 an supervizare),cuprinde 500 de ore de formare (teorie și metodă, studiu individual, autocunoaștere) care vor avea loc în grup închis, în week-enduri (4-5 pe an), stabilite de comun acord cu membrii grupului. Confidențialitatea discuțiilor de grup este o cerință obligatorie.

– Vei învăța (teoretic și practic) despre tot ce înseamnă psihoterapia pozitivă, dar și despre diverse modele și metode psihoterapeutice (psihanaliza freudiană, analiza jungiană, terapia cognitiv-comportamentală, terapie de cuplu și familie, hipnoză, psihodramă și terapie de grup, existențialism), integrate în conceptele de bază ale psihoterapiei pozitive. În plus, vei dobândi cunoștințe de psihopatologie și psihiatrie, vei avea ocazia să-ți exersezi abilitățile ca terapeut și să te cunoști pe tine însuți. Autocunoașterea temeinică este inclusă în procesul de formare.

– Este o formare derulată prin Asociația de Psihoterapie Pozitivă din România, acreditată de Colegiul Psihologilor ca furnizor de formare profesională, recunoscută atât în țară de către Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie (FRP) cât și internațional prin WAPP (World Association of Positive Psychotherapy). La final, se poate obține și certificatul european prin EAP (European Association of Psyhotherapy)

Pentru ca să devii un bun psihoterapeut pozitivist, ai nevoie să fii o persoană deschisă la nou, curioasă, pregătită să citească, să se informeze, să își dezvolte apetitul pentru cultură și cunoaștere în general.

Și, nu în ultimul rând, să-ți asumi faptul că în psihoterapie, învățarea nu se oprește odată cu terminarea formării și intrarea în profesie, ci este un proces permanent.

Deci… dacă îți place metoda și simți că te “potrivești” cu ea, te rog să accesezi linkul de mai jos și să te inscrii pe listă, (având deplina siguranță că datele tale vor fi folosite numai în scopul formării tale). Grupul va fi de max. 15 persoane, și admiterea se face în ordinea înscrierilor. Locatia și datele întâlnirilor va fi comunicată celor înscriși, in timp util.

Costul formarii este de 4,5 Eu/ora.

Pentru alte detalii suplimentare: formator Oana Bodor (tel.0721328726; email: oana.bodor@gmail.com)

Înscrieri -click aici