Cabinet psihoterapie

authentic

“Normalitatea este să nu fii ca toţi ceilalţi. Normalitatea este să fii diferit.Fiecare persoană este altfel. Şi într-o zi, trebuie să devii conştient de această diferenţa. Conştient că nu eşti la fel că ceilalţi. Asta este normalitatea” (A. Jodorowsky)

Normalitate e un cuvânt care provine de la “normă” şi desemnează ceva care este conform cu o valoare întâlnită cel mai des. Normal ar fi,conform definitiei un om care se simte, gândeşte, sau/şi acţionează că majoritatea celorlaţi oameni. Când este vorba de norme de convieţuire socială, reguli de circulaţie sau politeţe, sigur, normalitatea în conviețuire ar fi ca fiecare să le respecte spre binele tuturor. Dar, dicolo de asta, eu susţin ideea că nu suntem comportamentul nostru. Nu suntem ceea ce facem, şi nici ceea ce avem, ci pur şi simplu suntem ceea ce suntem şi asta ne face unici. Uneori, ne putem comporta anormal, dar asta nu ne face anormali că persoane. Viața ne dă lecții tocmai ca să învățăm din propriile greșeli.

Ca psihoterapeut, nu am dreptul să-ţi pun nici un fel de etichete. Nu sunt eu în măsură să judec cum eşti tu. Şi, probabil dacă vei veni să mă întrebi dacă eşti normal (mi se pune des în cabinet întrebarea asta), am să te întreb: “oare de ce ai nevoie ca eu să-ţi spun cum eşti tu? ”
De obicei oamenii apelează la ajutorul unui terapeut atunci când sunt în suferinţă, când se simt lipsiţi de speranţă, epuizaţi, când nu mai reuşesc să găsească singuri soluţia la problemele cu care se confruntă. Şi vin cu o oarecare teamă, gândindu-se că, dacă au ajuns la psiholog (sau, doamne-fereşte la psihiatru), înseamnă că sunt anormali sau nebuni. Nimic mai fals!

Se spune că, în Grecia antică, termenul de “psihoterapeut” desemna un “servitor ” sau “însoţitor” al sufletului. Nu am verificat dacă acest lucru este real din punct de vedere lingvistic, pentru că nici nu ar avea vreo importanţă. Pentru mine, aşa este. Asta înseamnă că, atunci când consideri că ai nevoie de ajutorul meu, te voi însoţi. Nu voi face eu treaba ta, ci te voi ajuta să vezi problemele şi dintr-o altă perspectiva că să poţi lua alte decizii şi să poţi obţine rezultatele pe care le vrei tu. Nu îţi voi da răspunsuri, nu îţi voi arată spre ce destinaţie să te îndrepţi, ci îţi voi arată o harta cu mai multe drumuri posibile spre destinaţia pe care o vrei tu.with-a-stone-in-my-shoe-ric-nagualero

Şi… rămânând în metaforă… poate că tu nu poţi înainta către destinaţia ta şi spui că te doare fiecare pas. Dai vina pe drum, spui că e greu sau chiar imposibil. Poate că eu atunci îmi dau seama că ai o piatră în papuc… şi încerc să ţi-o arăt. Tu alegi dacă vrei să o vezi sau nu. Dacă o vezi şi o recunoşti, ai dreptul să decizi dacă o scoţi sau nu. Dacă constaţi şi tu că piatra îţi provoacă rana, o scoţi, dar încă doare. Atunci îţi ofer o cârja. Dar după ce te vindeci, mergi singur, nu mai ai nevoie de cârja. Şi e firesc. Atunci când nu mai ai nevoie de mine, ştiu că mi-am făcut treaba. Asta e satisfacţia muncii mele: să te descurci şi fără mine! Şi să ai convingerea că eşti normal, cu tot ceea ce te face diferit şi unic în raport cu alţi oameni.